طول عمر سیلندر و مارپیچ ؛ برای اجزای هر اکسترودر بنابر دما، فشار و شرایط فرایندی یک عمر مفید در نظر گرفته میشود البته عوامل موثردیگری نیز در این آیتم از اکسترودر موثر است که شامل مواد خورندهی موجود در مذاب پلیمری میباشد از جمله این مواد خورنده فیلرهای مصرفی در تولید محصولات پلیمری مانند کلسیم کرینات یا مواد خورنده مانند اسید HCl حاصل از تخریب پلیمر PVCکه این ماده علاوه بر خوردگی در سطح سیلندر و مارپیچ وارد آبهای سردسازی سیستم شده و میزان اسیدی بودن این آب را زیاد کرده که در صورت اینکه کنترل نشود در تمام خط تولید که عملیات سردسازی با آب انجام میشود ایجاد خوردگیهای شدیدی می کند. علاوه بر موارد ذکر شده در بالا وجود مواد زائد در پلیمرهای مصرفی در فرایند تولید منجر به ایجاد خط و خش و از بین بردن لعاب سطح سیلندر و مارپیچ میگردد که این مورد خوردگی سیلندر و مارپیچ را تشدید نموده و طول عمر اکسترودر را میکاهد.
فرسودگی سیلندر و مارپیچ ها حاصل سه کنش می باشد. بنابراین فرسودگی را به سه دسته کلی چسبندگی، ساییدگی و خوردگی تقسیم میکنیم. که هر کدام از این 3 مورد را در ادامه تشریح نموده و مورد بحث واقع میگردد.
خرابی ناشی از نوع خوردگی زمانی رخ می دهد که در حین فرایند بر اثر تخریب بخشی از ماده پلیمری فرایندی، درون اکسترودر اسید تولید شود و بر روی سطوح سیلندر و مارپیچ اثرات مخربی بر جای بگذارد و منجر به ایجاد حفره یا گودیهایی در انتهای سیلندر یعنی ناحیه فشردهسازی (Melting zone) و سنجش (Metering zone) شود.
عوامل موثر در خرابی ناشی از نوع خوردگی
فرسودگی بر اثر سایش یا ساییدگی زمانی رخ می دهد که همراه مواد اولیه، ریز دانههای ساینده مانند کلسیم کربنات وارد سیلندر شود این ریزدانهها هنگامی که توسط ماردون به جلو رانده می شوند، باعث به وجود آمدن ساییدگی در ماردون می شوند. برای جلوگیری از ورود این ریز دانه ها، قیف ورودی را مجهز به آهنربا هایی میکنند ذرات فلزی موجود در مواد اولیه قبل از ورود به سیلندر و ماردون توسط این آهنربا ها جذب شوند. همچنین میتوان در ساخت مواد کش از استیل به اصطلاح بگیر استفاده کرد تا با جذب ذرات فلزی به خود مانع از ورود فلز در اکسترودر شد.
عوامل موثر در به وجود آمدن خوردگی
فرسودگی از نوع چسبندگی بر اثر ساییدن دو فلز روی یکدیگر به وجود می آید. این سایش باعث کنده شدن مقداری از سطح پره های مارپیچ ها می شود. معمولا این اتفاق در پره های مارپیچ ها می افتد و زمانی رخ می دهد که پره ها با سطح سیلندر برخورد می کند و اصطحکاک ناشی از این برخورد باعث کنده شدن مقداری از مارپیچ می شود. دلیل نام چسبندگی در این مورد به دلیل چسبیدن ماردون به سیلندر و خرد شدن قسمتی از آن است. البته لازم به ذکر است که مارپیچ ها در حالت عادی در سطح سیلندر شناور هستند و هیچ برخوردی با آن ندارند ولی بنا به دلایلی از جمله طراحی ضعیف و استفاده از متریال بی کیفیت و نامرغوب، بعد از گذشت مدت زمانی این اتفاق رخ می دهد.
عوامل موثر در به وجود آمدن چسبندگی
طول عمر سیلندر و مارپیچ
طول عمر سیلندر و مارپیچ
گروه مهندسی و ماشین سازی کشاورز
بازدیدها: 66